THEMA
Omgaan met media
Media zijn tegenwoordig overal en worden meer ingezet dan ooit. Jongeren zijn hier constant mee in contact. Nieuwe vormen van media vragen om nieuwe vaardigheden. Er ontstaan nieuwe uitdagingen en risico’s door het gebruik van media. Het is daarom voor studenten belangrijk om nu al te leren hoe zij in hun privéleven en op de werkvloer op een goede manier leren omgaan met media. In de lessen die horen bij dit thema wordt hier dieper op ingegaan. Er zullen verschillende vaardigheden aan bod komen, denk bijvoorbeeld aan zoekvaardigheden: het vinden van informatie en het beoordelen van bronnen op betrouwbaarheid, maar ook lessen waarin leren samenwerken in een online omgeving centraal staat.
Lessen
Internet als basisbehoefte 👉🏼 In deze les leren studenten meer over de invloed van internet. Zij gaan zich verdiepen in hoe het is om zonder en met internet te leven. Ook krijgen zij meer zicht op hun eigen internetgebruik.
Digitale footprint: deel 1 👉🏼 In deze les leren studenten meer over het begrip digitale zelfverminking of digitale zelfbeschadiging. In het Engels wordt dit ook wel self-cyberbullying genoemd. Zij leren dit fenomeen herkennen en hier met elkaar over in gesprek gaan.
Digitale footprint: deel 2 👉🏼 In deze les leren studenten meer over de invloed van internet. Zij krijgen zij meer zicht op hun eigen internetgebruik. En zullen meer leren over wat wel en wat niet gepast is binnen hun toekomstige werk.
Online (on)wenselijk gedrag 👉🏼 Internet wordt steeds toegankelijker en er zijn steeds meer mensen die het gebruiken, ook de doelgroep waar de student later mee gaat werken. Online kan er gemakkelijk iets geplaatst worden, wat betekent dat online onwenselijk gedrag, snel op de loer ligt. In deze les leren de studenten meer over online wenselijk én onwenselijk gedrag. Zij leren wat dit gedrag betekent binnen en buiten de werkomgeving. Ook gaan zij hierover in gesprek met collega’s en cliënten of patiënten.
Samenwerken 👉🏼 In deze les maken de studenten kennis met verschillende mediatools waarmee zij online kunnen samenwerken. Zij gaan zich verdiepen in verschillende tools en op zoek naar tools die ingezet kunnen worden binnen de sector waarvoor zij worden opgeleid.
Betrouwbaarheid bronnen 👉🏼 Veel informatie is tegenwoordig op het internet te vinden. Maar hoe weet je of hetgeen dat je leest, ook echt klopt? Aan het soort bron kun je vaak zien of de informatie betrouwbaar is. Maar naast de bron zijn er nog meer dingen waar je dit aan kunt zien. Wat deze zijn, leren de studenten in deze les.
Big data 👉🏼 In deze les maakt de student kennis met het begrip big data. Ze gaan op onderzoek uit naar de rol van big data binnen hun eigen sector. Daarnaast gaan ze experimenteren met een app waarbij big data wordt verzameld. Hierdoor krijgen ze zicht op de voor- en nadelen van het gebruik van big data in het werk binnen de eigen sector.
Big data & privacy 👉🏼 Op internet staat heel veel informatie. Niet alle informatie dat wordt gedigitaliseerd, is zichtbaar voor iedereen. Zo zijn bijvoorbeeld digitale patiëntendossiers afgeschermd. Hierin staat veel persoonlijke informatie over een patiënt. In deze les gaan de studenten aan de slag met het thema big data en de rol hiervan binnen hun eigen sector en de gevolgen van big data en privacy voor cliënten en patiënten uit hun eigen sector.
Gebruikersvoorwaarden applicaties 👉🏼
Na het downloaden van een app word je vaak gevraagd de gebruikersvoorwaarden goed te keuren. De goedkeuring is vaak snel gegeven zonder te weten waarmee er akkoord is gegaan. Tijdens deze les verdiepen de studenten zich in de gebruikersvoorwaarden van een applicatie en leren de gebruikersvoorwaarden te lezen en uit te pluizen Kennisbank 👉🏼
In deze les ontdekken de studenten de meerwaarde van een kennisbank. Ze verdiepen zich in artikelen van de kennisbank en leren daardoor hoe zij op de hoogte kunnen blijven voor ontwikkelingen in hun eigen sector. Mediawijsheid in het werkveld 👉🏼
In deze les verdiepen studenten zich in verschillende organisaties uit hun eigen sector. Ze maken kennis met de gebruikte sociale mediakanalen binnen hun sector en ontdekken bij wat voor soort bedrijven ze graag stage willen lopen. De les wordt afgesloten met een postermarkt, waarin de studenten de posters van de anderen bekijken. Vrijheid van meningsuiting 👉🏼
Iedereen heeft vrijheid van meningsuiting. De mening van iemand anders is belangrijk. Maar het kan lastig worden wanneer iemand anders een totaal andere mening heeft. In deze les leren de studenten over vrijheid van meningsuiting op de werkvloer. Ook worden ze zich bewust van wat vrijheid van meningsuiting voor hen betekent. Effect negatieve reacties 👉🏼
Sociale media zijn erg toegankelijk. Dit betekent dat veel mensen kunnen plaatsen wat zij willen. Maar wat is nu eigenlijk het effect van dit soort reacties? In deze les gaan de studenten zich hierin verdiepen.
Cyberpesten 👉🏼
Tijdens deze les verdiepen de studenten zich in cyberpesten, oftewel online pesten. Ze ontdekken wat begrip betekent, welke gevolgen het kan hebben en maken een presentatie over het onderwerp. Als docent kun je in deze les een lezing organiseren door een spreker uit te nodigen. Op die manier gaat het onderwerp nog meer leven! Hoe dit moet, staat omschreven in het kennisblok. Sexting 👉🏼
In deze les maken de studenten voorlichting over sexting. Deze voorlichting kunnen zij delen met hun stagebedrijf of de doelgroep uit hun sector. Door er zelf mee aan de slag te gaan, raken ze bekend met het onderwerp en worden ze zich bewust van de gevolgen van sexting.
