Practoraat Mediawijsheid
PROFESSIONALISEREN
Bij de vier mbo-instellingen van het Practoraat Mediawijsheid is er in het voorjaar wederom een afname geweest van de monitor Leren en lesgeven met ict. Een onderzoeksinstrument van het iXperium/ Centre of Expertise waarmee de aanwezige docentcompetenties op het gebied van ict-bekwaamheid in beeld worden gebracht.
Dit instrument is een belangrijke voedingsbodem geweest voor de integrale aanpak. Vanuit elke school heeft de betrokken onderwijskundige de kennis vanuit de monitor gecombineerd met literatuurstudie en waarderend actieonderzoek om zo te komen tot een integrale aanpak voor docentprofessionalisering in ict-bekwaamheid.
De bevindingen zijn vervolgens gepresenteerd bij de managementteams en de bestuurders. De verschillende handreikingen zijn te vinden op de website van het Practoraat Mediawijsheid.
⬇️⬇️⬇️
Om de geleerde lessen van de onderzoekdocenten bij het Practoraat Mediawijsheid beter te kunnen borgen, hebben de docenten de taak gekregen om hun manager meer te betrekken in het proces. In de praktijk hield dit in dat managers hebben meegedacht over de werkhypothese, eerder in het proces al een terugkoppeling hebben gekregen over de eerste experimenten en keuzes voorgeschoteld hebben gekregen over de uiteindelijke oplevering. Enkele voorbeelden zijn:
- Onderzoekdocent Marloes Jensma (ROCvA) heeft met de inzet van Microsoft Forms collega’s laten meebeslissen in het onderzoeksproces. Door bewust om te gaan met eigenaarschap waren de collega’s na oplevering meer betrokken en gemotiveerd om de nieuwe kennis zelf ook toe te passen;
- Onderzoekdocent Tom Pols heeft zijn onderzoek over de inzet van sociale media bij alle teams van HMC in Amsterdam gepresenteerd;
- Onderzoekdocent Kübra Arslan (ROCvA) heeft bij haar onderzoek over basisvaardigheden in Microsoft Word haar team actief betrokken door eerst in gezamenlijkheid op te halen welke vaardigheden er door het team worden gemist bij de studenten. Vervolgens hebben de collega’s meegedacht over de vorm van de oplevering.
Alle docenten hebben het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd gedeeld met het eigen team. Daarnaast zijn er trainingen gegeven aan de desbetreffende opleidingsmanagers. Centraal in de training stond de onderzoeksvraag van de docent, maar daarbij ook ‘hoe kan de manager de onderzoekdocent en andere collega’s in het team stimuleren om dit een groter succes te laten zijn’. Door deze trainingen wilden we bewerkstelligen dat er een concrete vertaalslag wordt gemaakt naar de onderwijspraktijk en de manager ook zicht heeft op het niveau van ict-bekwaamheid.
In de afgelopen twee jaar is er gewerkt aan een competentieprofiel om duidelijk te maken waar we het precies over hebben wanneer de term ict-bekwaamheid wordt gebruikt. Op basis van dit competentieprofiel kunnen er concrete afspraken worden gemaakt over professionaliseringsactiviteiten. Om het instrument bruikbaar te maken voor verschillende disciplines binnen de instelling hebben de onderwijskundigen gewerkt aan een praktische vertaling.
In de verschillende integrale aanpakken wordt er uitleg gegeven over de inzet van de competentieprofielen op organisatieniveau. Zo gebruikt ROCvA bijvoorbeeld het groeimodel om in beeld te brengen waar iemand staat en welke professionalisering gewenst is. Aan de voorkant wordt dit beleid duidelijk gemaakt doordat in alle vacatures wordt geformuleerd wat de doelstellingen van de organisatie zijn op digitaliseringsvlak.