Werkwijze experimenten


Design thinking

"Het idee van een experiment is dat een docent volgens onze workflow gebaseerd op design thinking, een digitale tool en/of techniek test in zijn eigen lespraktijk, zijn ervaringen deelt binnen het Practoraat en met collega’s binnen de eigen instelling."

Uit de monitor ‘Leren en Lesgeven met ICT’ blijkt dat Docenten over het algemeen over de competenties leren en innoveren beschikken, maar niet als het specifiek gaat om leren en lesgeven met ict. Docenten leren graag door te experimenteren en reflecteren. In mindere mate vindt leren met en van collega’s plaats of stellen zij zichzelf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van leren en lesgeven met ict. Juist het delen van werkwijzen en materialen met collega’s en het op de hoogte blijven op het gebied van leren met ict blijkt sterk samen te hangen met het didactisch ict-gebruik (de opleider als rolmodel) en de aandacht voor leren en lesgeven met ict in het curriculum.

Uit de beginmeting blijkt dat het kunnen experimenteren en in aanraking komen met een diversiteit aan ict-toepassingen het didactisch ict-gebruik positief beïnvloedt. Professionalisering op het gebied van leren en lesgeven met ict moet zich dus niet alleen richten op het ‘leren over’, maar ook op het ‘in aanraking komen en experimenteren met’. Daarom kiezen we binnen het Practoraat Mediawijsheid voor het professionaliseren op het gebied van digitale werkvormen voor experimenteren aan de hand van een workflow gebaseerd op de design thinking methodiek.

Het idee van een experiment is dat een docent aan de hand van onze workflow een digitale tool en/of techniek test in zijn eigen lespraktijk, zijn ervaringen deelt binnen het Practoraat en met collega’s binnen de eigen instelling.


Wat ons kenmerkt is onze onderzoekende houding. Wij passen deze niet alleen toe in het ontwikkelen en toepassen van mediawijs curriculum en mediawijze didactiek, maar ook op de wijze van samenwerken en kennisdelen.


De workflow wordt door docenten gebruikt als leidraad bij het in kaart brengen van de behoeften uit het eigen team en het plannen, voorbereiden en uitvoeren van het eigen experiment. Op deze manier doorlopen alle docenten hetzelfde proces en experimenteren zij grotendeels op hetzelfde tempo, dit alles onder begeleiding van de vier betrokken onderwijskundigen.

De docenten hebben een actieve en onderzoekende rol. In de experimenten zijn ze niet of nauwelijks bezig om zelf wetenschappelijk onderzoek te doen, maar zijn ze vooral bezig met het zelf analyseren van problemen uit de lespraktijk en het ontwerpen en toetsen van digitale oplossingen daarvoor (Van Veen et al., 2010).