Practoraat Mediawijsheid
ZICHTBAARHEID
EN OLIEVLEKWERKING
In het schooljaar 2023-2024 heeft het Practoraat Mediawijsheid op verschillende manieren kennis gedeeld en samenwerking gestimuleerd binnen en buiten de deelnemende mbo-instellingen.
Door wekelijkse workshops op mbo’s, bijdragen aan landelijke evenementen en een groeiende online aanwezigheid hebben we de onderzoeksresultaten van onze docenten breed verspreid. Zo hebben we onze zichtbaarheid vergroot en evidence-informed werken binnen het mbo versterkt, zodat elke docent met praktisch toepasbare en met praktijkonderzoek onderbouwde handvatten kan werken.
Het schooljaar stond in het teken van groei en samenwerking. Dankzij wekelijkse workshops, landelijke evenementen en onze online kennisdeling hebben we een impact kunnen maken binnen het mbo. We bereikten meer docenten en versterkten de samenwerking met partnerscholen en andere mbo-instellingen, wat heeft geleid tot meer betrokkenheid en het beter benutten van de onderzoeksresultaten van onze onderzoeksdocenten in de praktijk.
WORKSHOPS EN STUDIEDAGEN
Het kernteam van het practoraat organiseerde wekelijks workshops op de aangesloten mbo-scholen. Deze workshops, soms samen met de onderzoeksdocenten, richtten zich op het integreren van digitale didactiek en mediawijsheid in het onderwijs. Tijdens de studiedagen van onze partnerinstellingen verzorgden we presentaties en workshops om de onderzoeksresultaten te delen met onderwijsteams. Deze activiteiten hielpen docenten om nieuwe kennis en vaardigheden direct in de klas te gebruiken. Naar aanleiding van de workshops die we hebben gegeven, hebben we zes vaste basisworkshops ontwikkeld die nu op aanvraag gegeven kunnen worden.
Leren Prompten door te kijken naar Kunst
Prompten is een belangrijke vaardigheid van de toekomst. In deze workshop staat het kijken en beschrijven van beroemde kunstwerken centraal. Om deze beschrijvingen vervolgens als prompts in te voeren in generatieve AI.
Desinformatie: een stoomcursus factchecken
Desinformatie, misinformatie en malinformatie. In de hedendaagse informatiemaatschappij is factchecken essentieel. Het is cruciaal om kritisch te zijn en feiten van fictie te onderscheiden.
Generatieve AI en jouw onderwijs
Ontdek de vele mogelijkheden van generatieve AI voor jouw onderwijs. Leer hoe het kijken naar kunst studenten kan helpen bij het creëren van doeltreffende beschrijvingen voor AI, zoals ChatGPT.
Kansen(on)gelijkheid door technologie
Wat zijn de gevolgen voor studenten wanneer zij niet dezelfde toegang hebben tot technologie als anderen? Wat kun je als school en docent doen om de kansenongelijkheid die hierdoor kan ontstaan weg te nemen?
De mediawijze docent
Deze sessie biedt je een helder overzicht van de activiteiten en de missie van het practoraat en laat zien hoe je het platform mbomediawijs.nl kunt integreren in jouw lesaanpak
Creatieve probleemoplossing met design thinking
Neem deel aan onze design thinking-workshop en ontdek in een ‘pressure cooker’-sessie hoe je snel tot innovatieve en praktische oplossingen komt.
Bijdrage | Georganiseerd
- Paneldiscussie Griffiersconferentie
- Sessie Kennisdeling met om'ers georganiseerd
- Projectgroep mbo Innovatiedistricten Gemeente Amsterdam
- Netwerkbijeenkomst AI, OCW
- Sessie digitaal Burgerschap (CvI)
- Event kansengelijkheid Pakhuis de Zwijger op NDSM
- Beleidsdialoog Zuid-Afrika/NL Science and TVET (mbo)
- Stichting Levende Talen Engels – Workshop AI
- Presentatie om’ers onderwijsoverleg Mediacollege
- Presentatie CvB Mediacollege
- Overleg OWA’s
- MT-meeting ROC van Amsterdam
- Programma voor onderzoeksdocenten en docenten uit Jordanië georganiseerd op MA
- Presentatie Practoraat Mediawijsheid aan studentenraad ROC van Amsterdam CW
- Kickoff event onderzoek DigiAble
- Presentatie en jureren op ROCvA CW bij studentendebat vanuit studentenraad
- Kennisdag Netwerk Mediawijsheid in Beeld & Geluid Hilversum
- Conferentie ontwikkelagenda Lerend onderwijs voor een lerend Nederland
- Kennisnetwerk burgerschap
- GGD Gezonde School presentatie
- Expertsessie implementatie kerndoelen digitale geletterdheid voor mediawijsheid
- Mediacollege brede studiedag (AI-werkgroep)
- Werkgroep Blended Leren implementeren | MBO Digitaal Cibap Zwolle
- Global Digital WellBeing, Den Haag
Presentaties | Workshops
- Workshop AI | Albeda Rotterdam
- Workshop AI | MBO Raad
- Workshop op nieuwe medewerkers bijeenkomst | Mediacollege
- Workshop AI op studiedag | Hout- en meubileringscollege
- Workshop ‘Kansengelijkheid’ kalenderjaaropening | Mediacollege
- Workshop AI en workshop Kansenongelijkheid | Mbo-docentenconferentie
- Workshop formatief handelen en werkvormentool | Hogeschool van Amsterdam
- Workshop mediawijsheid | MBO College Utrecht
- Workshop medewerkers event | ROC van Amsterdam Zuidoost
- Workshop AI | MBO Digitaal Conferentie in Apeldoorn
- Workshop kansen(on)gelijkheid | Jaarlijkse onderwijsdag Gemeente Amsterdam
- Keynote AI & basisvaardigheden | Koning Willem 1 College
- Workshop AI – Albeda Rotterdam
- Workshop AI | Da Vinci College Dordrecht
LANDELIJKE EVENEMENTEN EN SAMENWERKINGEN
Buiten de scholen was het practoraat actief betrokken bij landelijke evenementen zoals de MBO Digitaal Conferentie en bijeenkomsten van de MBO Raad. We gaven workshops over thema’s zoals AI en digitale geletterdheid, en deelden de kennis en onderzoeksresultaten van onze onderzoeksdocenten met andere mbo-instellingen. Dit leidde tot nieuwe samenwerkingen binnen verschillende onderzoeksconsortia met hogescholen en universiteiten
OPEN LEERMATRIALEN
Online kennisdeling via mbomediawijs.nl
Ons online platform, mbomediawijs.nl, heeft een belangrijke rol gespeeld in het bereiken van een breder publiek. Het platform wordt steeds vaker gebruikt en trekt inmiddels gemiddeld 12.000 maandelijkse views. Hier delen we de resultaten van praktijkonderzoeken en bieden we lesmaterialen aan, die docenten uit het hele land gebruiken om hun onderwijs te versterken.
Onderzoek delen
Verspreiding binnen de mbo-instellingen
Intern werkten we samen met de onderwijskundigen, directeuren, opleidingsmanagers en andere onderwijsprofessionals om ervoor te zorgen dat de onderzoeksresultaten niet alleen werden gedeeld, maar ook daadwerkelijk werden toegepast in de dagelijkse onderwijspraktijk. Door vaste overlegmomenten en presentaties tijdens MT-vergaderingen konden we direct inspelen op de behoeften van de teams en de onderzoeksresultaten omzetten in concrete acties binnen de scholen.
MEDIA
Naast onze workshops en evenementen hebben we dit jaar ook resultaten gepubliceerd in diverse media, zoals vakbladen. Onderzoeksresultaten werden gedeeld in onder andere Vakblad C en het rapport Haatspraak en discriminatie in online gaming. Deze publicaties zorgden ervoor dat de waardevolle kennis uit het practoraat verder werd verspreid binnen en buiten het mbo.