Practoraat Mediawijsheid
VERRIJKING VAN DE
LEEROMGEVING
Het afgelopen jaar heeft het Practoraat Mediawijsheid op diverse manieren bijgedragen aan de verrijking van de leeromgeving. De aangesloten mbo-docenten hebben praktijkonderzoek gedaan naar hun eigen onderwijspraktijk en eindproducten ontwikkeld die helpen bij het oplossen van uitdagingen met betrekking tot mediawijsheid. Zo hebben enkele docenten onderzocht hoe studenten en collega’s met AI in aanraking kunnen komen, en heeft een andere docent een digitaal werkboek ontwikkeld met veel (digitale) werkvormen om de leeromgeving van mbo-studenten interactiever te maken.
Daarnaast zijn er veel andere opleveringen geweest, zoals verschillende lessen, een stappenplan voor visievorming over digitale geletterdheid, een beslisboom voor studenten om politieke content op social media te factchecken, en een jeopardy-quiz om gamification-elementen aan lessen toe te voegen.
De betrokken docenten fungeerden ook afgelopen jaar als ambassadeurs binnen hun onderwijsteams. Ze deelden hun onderzoeken en ervaringen, wat heeft bijgedragen aan de verspreiding van kennis en best practices binnen hun hele instelling.
Werksessies
Elke week kwamen de docenten per instelling samen om hun voortgang te delen en te sparren met een onderwijskundige over het toepassen van de Design Thinking-methodiek. Deze iteratieve methode helpt de aangesloten docenten om een eindproduct op te leveren dat aansluit op de doelgroep. Tijdens deze sessies werden docenten ook gestimuleerd om innovatieve onderwijstools met elkaar te delen, bijvoorbeeld tijdens de dagopening.
Deelsessies
Naast de werk- en kennissessies vonden er ook deelsessies plaats. In deze bijeenkomsten stond het delen met mbo-docenten van andere instellingen centraal, zowel over het onderzoeksproces als over andere thema’s waarmee de docenten te maken krijgen. Deze sessies bieden de aangesloten docenten de kans om met collega’s van andere instellingen uit te wisselen en inzichten te delen.
Kennissessies
Elke zes weken vond er een kennissessie plaats waarin de aangesloten docenten werden aangespoord om te reflecteren op hun gebruik van technologie in hun lessen, aan de hand van het SAMR-model. Dit model helpt docenten te evalueren hoe technologie hun onderwijspraktijk transformeert en werd afgelopen jaar ingezet om de docenten kritisch naar hun lessen te laten kijken. Daarnaast was er in elke kennissessie een andere spreker te gast, zoals Rhea Flor over (digitale) samenwerking en communicatie en Salva de Nooijer over gamification in je onderwijspraktijk. Deze kennissessies waren bedoeld om docenten nieuwe kennis aan te reiken die zij naar hun eigen onderwijspraktijk kunnen vertalen, om zo de leeromgeving voor hun studenten te verrijken.
JAARPLANNING
Onderzoek 1
Onderzoek 2
PARTNERSCHOLEN & PILOTSCHOLEN
Verder hebben we de leeromgeving versterkt door nieuwe partnerscholen te benaderen en hen de kans te bieden zich aan te sluiten bij ons practoraat, naast onze huidige partners Hout- en Meubileringscollege (Amsterdam en Rotterdam), Mediacollege Amsterdam en ROC van Amsterdam MBO College West. We hebben diverse mbo-instellingen bezocht en workshops gegeven om samenwerkingen te verkennen. Dit heeft geleid tot de succesvolle toetreding van één nieuwe mbo-instelling als pilot-partner, waarbij een gedreven onderzoeksdocent vanuit dat college zich heeft aangesloten.
Daarnaast hebben we voor het eerst een ambitieuze onderzoeksdocent vanuit het vmbo van Mediacollege Amsterdam mogen verwelkomen, wat de kennisuitwisseling tussen onderwijsniveaus versterkt. We blijven actief op zoek naar nieuwe partnerscholen om onze leergemeenschap verder uit te breiden en zo de professionalisering van docenten en de kwaliteit van het onderwijs te versterken.