Practoraat Mediawijsheid
ONDERZOEK EN
SAMENWERKINGEN
Naast de praktijkonderzoeken die onze onderzoeksdocenten hebben uitgevoerd, is er afgelopen studiejaar ook weer een praktijkonderzoek door het kernteam uitgevoerd. Dit jaar ging dat over de belemmerende en stimulerende factoren die mbo-docenten ondervinden bij het implementeren van Blended Learning in hun onderwijspraktijk. De aanleiding hiervoor was de vraag vanuit de betrokken instellingsdirecteuren, omdat de aangesloten instellingen hun visie op blended onderwijs nog niet volledig terugzagen in de praktijk. Om deze factoren in kaart te brengen, heeft het kernteam meer dan twintig mbo-docenten van de aangesloten instellingen gesproken over de implementatie van Blended Learning in hun onderwijspraktijk. Hieruit kwam een aantal aanbevelingen, dat gebundeld is in een handreiking voor managers, schoolleiders en directeuren.
Op deze manier hebben we de behoeften van de geïnterviewde mbo-docenten in kaart gebracht en hopen we bij te dragen aan de implementatie van Blended Learning in het mbo-onderwijs. Het komende studiejaar verwerken wij deze inzichten in een workshop voor mbo-docenten, zodat we ook bij de docenten zelf bij kunnen dragen aan de implementatie van Blended Learning in hun onderwijspraktijk. In deze workshop willen we stilstaan bij een veelgehoorde uitdaging van mbo-docenten; het concreet maken van Blended Learning voor mbo-studenten.
Door ons bij de oplevering van het onderzoek zowel te richten op het bestuur als op de docenten zelf, denken we de impact van het onderzoek te vergroten en het blended onderwijs in het mbo te bevorderen.
Samenwerking
Monitor Leren en Lesgeven met ICT 2024
Dit jaar heeft het Practoraat Mediawijsheid opnieuw zijn rol als aanjager van de Monitor Leren en Lesgeven met ICT versterkt. Samen met iXperium namen onderwijskundigen van de partnerinstellingen actief deel aan het proces. We hebben docenten gestimuleerd en geholpen bij het invullen van de monitor, en het practoraat bood advies over de interpretatie en toepassing van de resultaten. De data bieden instellingen inzichten in de digitale vaardigheden van hun docenten en helpen hen gerichte stappen te zetten om deze verder te ontwikkelen.
Verkenning
Online gokgedrag in het mbo
In samenwerking met onderzoekers van het AmsterdamUMC zijn we een verkenning gestart rondom online gokgedrag onder mbo-studenten. Dit onderzoek heeft als doel om diepere inzichten te verkrijgen in de mate waarin online gokken voorkomt binnen deze doelgroep en om mogelijke gokproblematiek te identificeren.
De uitkomsten van deze verkenning kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van gerichte preventie- en interventiestrategieën. Hiermee willen we zowel de studenten als het onderwijspersoneel bewuster maken van de mogelijke risico's van online gokken en handvatten bieden voor een gezonde omgang met deze activiteiten.
Onderzoek
Digitale weerbaarheid van neurodivergente jongeren
Dit jaar heeft het practoraat, samen met de Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht, Hogeschool Leiden en Hogeschool Windesheim, een subsidie ontvangen voor onderzoek naar de digitale weerbaarheid van neurodivergente jongeren. Het DigAble-project richt zich op het in kaart brengen van bestaande media-interventies voor docenten, verzorgers, professionals en beleidsmakers. Het practoraat speelt een belangrijke rol door de het perspectief van het mbo mee te nemen in het onderzoek.